Israel, varme og Talmud

Global oppvarming rammer Israel med full tyngde. Det kommer av landets beliggenhet. Landet har ørken både innenfor og rett utenfor sine grenser. Dermed blir temperaturen i atmosfæren 'ørkenforsterket'. Dette gjør at områder f.eks. mellom Tel Aviv og Jerusalem ofte kan ligge ti grader over normalt. Israel har også Jordandalen som ligger under havnivået. I dette området finner vi områder, som f.eks. Jeriko, som kan ligge opp mot de varmeste steder på jorda. Dødehavet er også veldig varmt.

Varmen i Israel kan vi lese mye om i Talmud. Talmud er jødenes hellige bok. men den er ikke hellig for de kristne. For jøder kan boken være en vei til frelse, men for kristne kan den være en vitenskapelig bok og en historiebok.

I Talmud står det spesielt mye om varme i endens tid. Gud skal fjerne den beskyttelsen som ligger om sola. (*God shall remove the sun from its shied.) Det skal bli så varmt at det er ikke nødvendig med skjærsild. ('no need for purgatory').

Talmud ser på varmen som en slags prøve under Løvhyttefesten i endens tid. De gudfryktige (de som anerkjenner varmen) skal frelses, mens de ugudelige skal brenne opp eller smelte. (The ungodly shall perish, but the rightous shall be saved by it.)

Det er klart at Talmud kan tolkes i mange retninger. Og Talmud har ingenting med den kristne frelse å gjøre. bare Jesus kan frelse, og det sier han selv: dere gransker Skriftene (Talmud) , for dere mener at dere har evig liv i dem – men det er de som vitner om meg!  Likevel vil dere ikke komme til meg så dere kan ha liv. (John.5, 39-40)

Den eneste vei til frelse går gjennom Jesus, men Talmud kan hjelpe oss så vi ikke blir brent i endens tid.

 

Del denne siden