Driv selvberging med kjøkkenhage

Hva gjør du når du er redd det ikke er nok mat i butikken? Da går du over til selvberging. En måte å overleve på er å anlegge en kjøkkenhage. Viktige produkter å ha i en slik hage vil være POTETER og GRØNNKÅL.

Poteter kan man sette ut før eller like etter 17. mai, som tas inn på høsten før nattefrosten setter inn. Poteter er det enkelt å arbeide med og man kan sette ut poteter på nytt igjen fra de som man høster inn om høsten (settepoteter). På grunn av klimaendringer kan det bli mulig å høste poteter to ganger i året i nær fremtid. GRØNNKÅL kan høstes hele året igjennom så sant man slipper for mye snø om vinteren. Også i dette tilfellet vil klimaendringene spille positivt inn.

Like viktig er det å ha et lager med hermetikk og tørrmat et sted i huset. Man må lagre her RIS og ERTER, og annet som f.eks. FISKEBOLLER og LAPSKAUS, PASTA. Og ellers kan man lagre alt det man finner av hermetikk i butikken og kjøpe inn dette før det blir matmangel. Man kan også sylte det man tar inn om høsten . Her kan man legge til mye man finner ute i naturen som SOPP og BÆR. Det anbefales ikke å satse på et stort matlager i fryseboksen. I tiden fremover kan det forekomme lengre strøm-avbrudd. Den maten du har i fryseboksen vil ikke tåle mer enn et døgns strømavbrudd. I tillegg kan avbrudd ha forekommet som du ikke selv har vært oppmerksom på. Om du satser på å bruke fryseboks må du i tilfelle følge godt med.

Lær å sylte bær, sopp og frukt

Nordmenn har berget seg gjennom harde tider i mange hundre, ja, i i tusenvis av år ved å høste fra skog og mark. Noen sper også på med å fiske. Dette er mat som man MÅ behandle, og som det tar TID å behandle. Slikt matstell tar nordmenn opp igjen i krisetider som f.eks. etter verdenskrigene.

I fredstid har det vært mye enklere å bare hente maten sin fra butikkhyllene. Dette kan man ikke basere seg på i tiden fremover, og man må lære seg disse gamle kunstene. For å sylte bær og frukt trenger man sukker. Derfor må man sikre at man har et lite lager med sukker FØR man starter å sylte.

Man kan også satse på brødmat, og da må man ha et lager av mel FØR man starter med bakingen. Brødbakst er mer komplisert enn det andre som er nevnt her, og vi kan ta dette opp i et senere Vekteren.

Del denne siden